TiinaHO”Olen 54-vuotias pyörätuolia käyttävä nainen, jonka jalat ovat kuin Kiinan keisarinnalla tai Tuhkimon sisarpuolella. Olen ollut lapsuudestani saakka kykenemätön kävelemään. Kengät ja niiden hankinta ovat olleet ongelmani niin kauan kuin voin muistaa. Lapsuudessani uudet kengät tuottivat enemmän kyyneleitä ja kipua kuin iloa. Talvet kuljin poronnahkatossuissa ja kesät joko paljasjaloin tai tennareissa silloin, kun piti ihmisten ilmoille mennä.

Jos joskus aikuisena löysin hyvät kengät, pidin niitä vuosikausia. Noin 15 vuotta sitten aloin tilata kenkiä eräästä apuvälinemessuilta löytämästäni yrityksestä, joka kuitenkin katosi markkinoilta muutama vuosi sitten. Onneksi kävelemättömyys ei kenkiä kovin paljon kuluta eikä riko. Niin, että muutamalla apuvälinemessuilla teettämälläni kenkäparilla olen pärjännyt viime talvet.

Vuosi 2015 oli taas erittäin vaikea jalkojen heittäytyessä hankaliksi. Mutta onneksi kuulin radiosta juttua Suomen Mittajalkine Oy:stä ja Simo Nousiaisesta. Tarvitsinkin edustuskelpoiset kävelykengät, jotka olisivat helppo pukea. Soitto Simolle, jonka jälkeen säitä uhmaten huristelin sähköpyörätuolillani ja vein jalkani Simon mitattaviksi. Suomen Mittajalkineeseen näet pääsee sähköpyörätuolilla, jota seikkaa arvostan suuresti. Sopimukseen pääsimme Simon kanssa helposti ja uusien kenkien toimitusajaksi sovimme 4 – 6 viikkoa. Parin viikon päästä Simo soitti ovikelloani ja toi mukanaan sovituskengät. Kului taas muutama viikko ja Simo toi uudet kengät ja puki ne jalkoihini. Sovimme, että käytän uusia kenkiäni ja kerron, jos niissä ilmaantuu jotakin vikaa tai epämukavuutta. Muutaman viikon päästä näin valitettavasti kävikin, mutta soitin Simolle, joka tuli taas kotiini, ja lupasi tehdä uudet hieman suuremmat kengät. Uudet kenkäni olivatkin valmiit jo viikon päästä. Minun piti kuitenkin odottaa niiden varsinaista käyttöönottoa tähän kevääseen saakka.

Suomen talvihan ei ole otollista aikaa pikkukengissä kulkemiselle, mutta keväästä lähtien en ole muita kenkiä omikseni tunnustanutkaan. Nuo Simon valmistamat kengät ovat kuin unelma. Nyt säästän rahaa talvikenkiin, koska talvisaappaat olisivat lämpimämmät kuin nilkkurit.”

Tiina Hokkanen-Oja